Wednesday, July 29, 2009

Kari Kepala Ikan Tenggiri


Bahannya:
Kepala Ikan tenggiri
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
sedikit air asam jawa
1 biji tomato (di belah empat)
4 biji sayo bendi (kecik)
sedikit air
sedikit garam/perisa
2 sudu makan serbuk Kari Ikan adabi
Minyak
Caranya:
Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan serai sampai hancur. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk tadi. Tumis sampai naik bau, kemudian masukkan air asam jawa, serbuk kari ikan dan sedikit air, biarkan mendidih buat seketika. Masukkan Kepala Ikan dan tambah air lagi. Biarkan mendidih dan akhir sekali barulah masukkan sayo bendi dan tomato.

No comments:

Post a Comment